İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜMÜZ SAYIN ŞİMŞEK'İN, 12 MART İSTİKLÂL MARŞI'NIN KABULÜ ve MEHMET AKİF ERSOY'U ANMA GÜNÜ MESAJI
256
09:20
12.03.2020

Bu hafta Türk Milleti için, manevi değeri yüksek bir haftadır. Özgürce yaşadığımız, kutsal vatanımızı kanlarıyla sulayan, aziz şehitlerimizin hatırası önünde saygıyla eğiliyoruz.

Mehmet Akif, esarete isyan eden, milletini uyanmaya ve uyanık davranmaya çağıran bir aksiyon adamıdır. Akif'in en büyük özelliği ise, söylemi ile eyleminin örtüşmesidir.

İstiklal Marşı, her şairin yazabileceği bir metin değildir. Milletini tanıyan, milletinin değerleriyle bütünleşmiş, söylediklerini yaşayan, samimi, ağlayan, ağlatan, hisseden bir sanatçı, ancak böyle bir şiiri yazabilirdi.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün; "Bu marş, bizim inkılâbımızı anlatır" dediği,  İstiklal Marşı bir yenilenmedir. Türk dilinin en güzel örneklerinden biridir, ruhtur, heyecandır, şanlı mazimizdir, kahramanlık destanımızdır, heybetli kimliğimizdir, dik bir duruştur, Milli birleşme. maneviyat sembolüdür, Kararlılık, yurtseverlik ve özgürlük aşkıdır.

İstiklal Marşı "Korkma!" seslenişi ile başlar. Buradaki korku ifadesi sıradan bir korku olmayıp her karış toprağı şehit kanları ile yoğrulmuş aziz vatanımızın kaybedilme endişesinin dillendirilmesidir Bu en olumsuz durumlarda dahi ümitli kalabilmenin bir ifadesidir. Çünkü esaret de ümitsizlik de bize yakışmazdı.

Bir başka dizesinde ise: Arkadaş! Yurduma alçakları uğratma sakın." Diye gençlere seslenir. Vatanın korunması, bastığı yerleri toprak diyerek geçmeyen; bu topraklar altında kefensiz olarak yatan şehit dedelerini unutmayan vefalı bir gençliğin eliyle olacaktı.

Öyle de oldu. Milletimizin hür yaşama azmi ve aşkı Mustafa Kemal gibi eşsiz bir liderin önderliğinde bizlere yeni ufuklar açacaktı. Ezelden beridir hür yaşamış ve bundan sonra da yaşayacak olan milletimiz vatanına ve istiklaline yönelmiş olan bu çılgınca ve hayasızca saldırılara elbette boyun eğmeyecekti.

Sevgili gençler, İstiklâl Marşını sevmek, ülkemizi sevmektir,

İstiklal Marşını coşkuyla söylemek, ülkemize, bağımsızlığımıza sahip çıkmaktır. Bağımsızlığınıza sahip çıkmak ise, onurumuza sahip çıkmaktır. İstiklâl marşı ve bayrak törenlerinde bizlerin göstereceği ciddiyet ve coşkunun derecesi bize bırakılan yüce mirasa ne denli sahip çıktığımızın göstergesi olduğundan; bayrak törenlerine karşı her zamankinden daha duyarlı olmak, bağımsızlık sevdası ile bu toprağa düşmüş şehitlerimize karşı boynumuzun borcu olmalıdır.

Konuşmamın sonunda hem bu yüce destanı yazan ustayı, hem de yazdıran sayısız kahramanı rahmetle anarken, son sözümü yine üstadın sözüyle bitirmek istiyorum:

Mehmet Âkif Ersoy diyordu ki " Allah bu millete bir daha İstiklâl Marşı yazdırtmasın."

Yayın Tarihi: 12.03.2020